Blacha do muffinek – z jakiego materiału?

Zrobienie idealnych babeczek wymaga dobrego przepisu i odpowiednich akcesoriów do pieczenia. Foremki występują w wielu wariantach, a różnią się nie tylko wielkością czy kształtem, ale przede wszystkim materiałem, z jakiego powstają. Co masz do wyboru? Oczywiście jest to co najmniej kilka produktów, wśród których prym wiodą metalowe oraz silikonowe. Do tego jeszcze papilotki z papieru przeznaczone do użytku jednorazowego, odznaczające się ciekawym wzornictwem i estetycznymi kolorami. Zobacz, co warto wybrać do robienia słodkich wypieków.

Foremki metalowe i ze stali ocynkowanej

Bardzo popularne w każdej kuchni są foremki wykonane z metalu i stali ocynkowanej. Zazwyczaj mają czarny lub srebrny kolor. Ich zaletą jest to, że wyglądają estetycznie i minimalistycznie. Z powodzeniem mogą być stosowane do wypiekania deserów w piekarnikach gazowych oraz elektrycznych.

Wypieki przyrządzane w foremkach tego typu zawsze się udają. Wynika to z faktu, że blaszki równomierne się nagrzewają, dlatego ryzyko niedopieczenia czy powstania zakalca jest niewielkie. Wreszcie, co istotne, przy wyciąganiu babeczka zachowuje swoją formę i kształt, jest idealnie gładka, ma równe boki bez ubytków. To ważne, gdy zależy Ci nie tylko na smaku, ale też estetyce dań i sposobie ich podania.

Do wyboru masz:

  • dużą blachę z wgłębieniami, do których odlewasz porcje ciasta i w ten sposób masz pewność, że każda babeczka będzie wyglądała tak samo,
  • pojedyncze foremki na duże babki i małe babeczki, które ustawiasz w piekarniku na blaszce jedna obok drugiej.
blacha do mufinek

Silikonowe foremki na muffinki

Alternatywą dla blaszek są silikonowe formy na muffinki. To materiał, który świetnie sprawdza się w kuchni, zwłaszcza do robienia wypieków, ciast, deserów i innych. Brak usztywnianego spodu i ścianek sprawia, że wyciągani gotowych dań z wnętrza foremek jest maksymalnie proste i gwarantuje utrzymanie pożądanego kształtu ciastek.

Zaletą silikonowych foremek jest to, że szybko i równomiernie się nagrzewają. Na pewno trzeba zaznaczyć, że ten materiał cechuje się wysoką wytrzymałością na temperatury i pod ich wpływem nie zmienia swoich właściwości. Jest bezpieczny dla zdrowia i obojętny dla smaku oraz zapachu dań – pozostają one perfekcyjne!

Foremki papierowe do wypieku muffinek

Zamiast blach i foremek silikonowych do wypieku muffinek możesz zastosować papierowe kokilki. To jednorazowe akcesoria, które występują w wielu wariantach i wersjach kolorystycznych do wyboru. Na pewno kusząca jest ich niska cena i to, że są całkowicie ekologiczne, łatwe w utylizacji. Można w nich nie tylko piec, ale też serwować słodkie desery, dlatego zachowują one swoją idealną formę nawet podczas serwowania.

Charakterystyczny kształt muffunek udaje się uzyskać wyłącznie dzięki dobrym foremkom – blaszanym, ze stali ocynkowanej, silikonowym oraz papierowym. Możesz wypróbować kilka opcji, aby znaleźć najlepszą dla siebie!